De dag van het sprookje
Pretpark de Efteling heeft de zevende dag van de zevende maand tot de dag van het sprookje uitgeroepen (in 2007). Datum en jaar zijn waarschijnlijk gekozen omdat het getal zeven zo vaak in sprookjes (maar ook in andere symbolische verhalen) voorkomt: De Zeven Raven, Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, de Zevenmijlslaarzen, De wolf en de zeven geitjes en dergelijke. En ook in fantasy, feelgood en literatuur komt het sprookjesachtige getal zeven regelmatig voor: Ridder van de zeven koninkrijken van George R.R. Martin, de zeven wateren-serie van Juliet Marillier, de zeven zussen serie van Lucinda Riley, De zeven manen van Maali Almeida van Shehan Karunatilaka en ga zo maar door. Zelf lijkt de Efteling niet zoveel meer aan deze dag te doen, maar sprookjes zijn fantastische verhalen die gevierd mogen worden, dus vandaar dat we hier bij de Schrijversacademie dit genre vandaag in het zonnetje zetten.
Sprookjes zijn een vorm van oerverhalen, overgeleverd van vertellingen rond het haardvuur en soms opgetekend door verzamelaars als de gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen, of op andere manieren bewaard gebleven. Sprookjes zijn enigszins verwant aan fabels, beide genres dragen doorgaans morele lessen in zich. Legenden, mythen en sagen staan iets verder af van de sprookjes, omdat daar vaak religieuze aspecten een rol spelen, die minder van belang zijn in het gemiddelde sprookje.
Over de hele wereld worden sprookjes verteld en opvallend is dat de structuur en sfeer vaak vergelijkbaar zijn, of het sprookje nou uit Europa, Afrika of Azië stamt. Magie, vreemde wezens, lotsbestemmingen en andere fantastische elementen onderscheiden sprookjes van ‘normale’ volksverhalen.
Los van de inhoud, kenmerkt dit soort verhalen zich ook door het woordgebruik, dat voor een sprookjesachtige sfeer zorgt. In de fantasy is het subgenre van hervertellingen van sprookjes en boeken met een sprookjesachtige sfeer in opkomst. Denk bijvoorbeeld aan Zilvergaren en Ontworteld van Naomi Novik, Dochter van het woud van Juliet Marillier en De beer en de nachtegaal van Katherine Arden.
Als je dit soort verhalen en boeken zelf wilt leren schrijven, dan ben je bij de Schrijversacademie aan het juiste adres: de specialisatie Fantasy en sciencefiction schrijven!
Door Martijn Lindeboom
Lees de vorige blog: Vaders
Ga terug naar het overzicht van alle blogs