De succesvolle schrijfcarrière van Aisha Dutrieux

Dit voorjaar verscheen de derde roman van oud-student Aisha Dutrieux. Wat wij verzwijgen is een autobiografische roman over het misbruik dat zij als kind meemaakte en hoe het zwijgen hierover haar Indische familie uit elkaar scheurde.

Aisha volgde de specialisatie Romans en korte verhalen schrijven, terwijl zij aan het manuscript van haar eerste roman werkte. Als rechter en moeder van drie kinderen, paste een opleiding aan de Schrijversacademie – door zijn flexibiliteit – goed in haar drukke schema. Het regelmatig moeten inleveren van een stuk tekst zorgde voor de nodige ‘stok achter de deur’ en voor een goede schrijfroutine.

Na het verschijnen van haar tweede roman nam zij ontslag als rechter om zich helemaal op het schrijven te kunnen richten. Aisha volgde ook de specialisatie Columns en blogs schrijven en sindsdien zijn er al vele columns van haar verschenen in onder meer de Volkskrant. Op haar website Schrijfplaats en in haar wekelijkse nieuwsbrief publiceert zij regelmatig blogs met tips en adviezen over schrijven. Inmiddels werkt zij aan haar vierde roman én aan haar eerste kinderboek.

Romans

Aisha’s debuutroman Het leven noemen gaat over een moeder en dochter, Mira en Vera, die op elkaar zijn aangewezen. Mira lijdt aan het münchhausen-by-proxysyndroom – met behulp van medicijnen maakt zij Vera opzettelijk ziek om aandacht te krijgen. Wanneer artsen argwaan krijgen, verhuizen ze. Telkens opnieuw. De roman haalde de shortlist van de Hebban debuutprijs.

In Wees niet bang wil de zwangere Laura weten waarom haar eigen moeder zelfmoord pleegde. Laura’s oma, Chiara, is na de dood van haar dochter vertrokken naar het Italiaanse bergdorp Calceranica. Na jarenlang geen contact te hebben gehad met haar oma besluit Laura haar op te gaan zoeken. De antwoorden die Laura van haar oma krijgt, zetten haar leven op zijn kop.

In Wat wij verzwijgen gaat Mia na het overlijden van haar oom naar zijn appartement. Het is er leeg, vies en schimmelig. Vijfentwintig jaar geleden zagen ze elkaar voor het laatst. De dag dat ze haar ouders vertelde wat zich tussen hen had afgespeeld, viel haar Indische familie uiteen. In een opwelling begint ze de woning leeg te halen en schoon te maken. Ondertussen praat ze tegen haar oom, vertelt hem hoe haar leven is verlopen en vraagt zich af welk leven hij heeft geleid. En ze ontrafelt welk aandeel het Indische zwijgen heeft gehad in de geschiedenis van haar familie, en in haar eigen verleden. Het resultaat is een ontroerend, schrijnend en kwetsbaar verhaal dat onder je huid kruipt.

De romans Het leven noemen, Wees niet bang en Wat wij verzwijgen zijn bij alle (online) boekwinkels te koop. Meer informatie over haar debuutroman Het leven noemen? Lees hier meer.


Deel deze blog: